16.08.2019   ALAŞEHİR KONGRESİ 100.YIL ANMA ETKİNLİKLERİ

ALAŞEHİR KONGRESİ 100.YIL ANMA ETKİNLİKLERİ

Alaşehir Kongresinin 100.Yıl Dönümü nedeniyle Alaşehir Belediyesi Tarafından Düzenlenen etkinliklere Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Seyhan ve Genel Sekreter Birol Şen İştirak etti.

ALAŞEHİR KONGRESİNİN ÖNEMİ

Öncelikle İzmir’in işgal edilmesiyle birlikte Türkiye’nin dört bir köşesinde protesto mitingleri düzenlenirken bazı yerlerde de hemen silahlı direniş örgütleri kuruldu. Alaşehir Kuvâ-yı Milliye Örgütü, 30 Mayıs 1918 günü, Ödemiş’te kurulan ilk örgütten sadece yarım gün sonra oluşturularak tarihteki yerini aldı. Yine İzmir’in işgalinden sadece üç gün sonra Makbule ve Nebile Hanımların öncülüğünde Türk Kurtuluş Savaşının Anadolu’daki ilk kadın örgütü, Alaşehir Türk Kadınları Cemiyeti ismiyle kurulmuş ve İzmir’in uluslararası hukuka aykırı işgal edilmesini protesto etmek için İtilaf devletlerine telgraf çekmişlerdi.

Milli Mücadele sırasında Mustafa Kemal Paşa önderliğinde ulusal nitelikte Erzurum ve Sivas kongreleri düzenlenirken, Alaşehir’in önde gelen eşrafı Alaşehir’de de bölgesel bir kongre düzenleyerek Mustafa Kemal Paşa ve Temsil Heyeti ile eşgüdüm halinde hareket etmişlerdi. Alaşehir Kongresinin düzenlenme-sinde, Alaşehir Kuvâ-yıMilliyesinin ve Alaşehir Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin oluşturulmasında; Hüseyin Paşazade Mustafa (Mustafa Şahyar), Belediye Reisi Galip Bey, Mütevellizade Akif ve Tevfik Beyler, Ethembeyzade Ömer, Kuşakçızade Raşit, Hacı Musazade Eyüp, Hasağası Ömer ve Hoca Hüseyin Hüsnü Efendi gibi Alaşehirli vatanseverler başı çekmiştir.

Bugün 37 Kişi Toplam 2069 Kişi